De Chinese telecomgigant Huawei heeft software getest die op basis van kunstmatige intelligentie gezichten van Oeigoeren kan herkennen,aldus The Washington Post.

Huawei heeft een rapport online gezet waarin de software die een ‘Oeigoeren-alarm’ kan afgeven gedetailleerd wordt beschreven.

Na vragen van The Washington Post is het rapport van de website van Huawei gehaald. Het bedrijf erkent wel dat het rapport bestaat.

Het Chinese telecombedrijf Huawei heeft software getest die met behulp van kunstmatige intelligentie Oeigoeren kan herkennen en informatie over deze minderheid kan doorspelen aan de Chinese overheid. Dat meldt The Washington Post.

De krant bekeek een intern bedrijfsdocument ondertekend door Huawei-medewerkers waaruit blijkt dat het bedrijf in 2018 heeft samengewerkt met een startup in gezichtsherkenning genaamd Megvii. Dit om een camerasysteem op basis van kunstmatige intelligentie te testen dat de gezichten van mensen kan scannen en zo leeftijd en andere eigenschappen kan inschatten.

Naar verluidt zou de software een ‘Oeigoeren-alarm’ afgeven als iemand uit de minderheidsgroep wordt geïdentificeerd. Oeigoeren zijn overwegend moslim en worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese overheid. Die ziet de Oeigoeren als een bedreiging voor de Chinese staat.

Het bedrijfsdocument is online gezet op de website van Huawei en verwijderd nadat The Washington Post en het onderzoekscollectief IPVM om commentaar vroegen. Huawei en de startup hebben echter bevestigd dat het document echt is.

Het camerasysteem kon live foto's maken van mensen en van opgenomen videobeelden laten zien wanneer een Oeigoer werd herkend, schrijft The Washington Post.

Huawei reageerde niet meteen op het verzoek van Business Insider om commentaar, maar Huawei-woordvoerder Glenn Schloss vertelde The Washington Post dat het document een test was en niet in de echte wereld is toegepast. Hij zei ook dat Huawei geen "aangepaste algoritmes of applicaties" aanbiedt.

'Heropvoedingskampen' voor Oeigoeren

Sinds 2016 heeft China een miljoen Oeigoeren - afkomstig uit de autonome regio Xinjiang in het noordwesten van China - opgesloten in interneringskampen die door de overheid 'heropvoedingskampen' worden genoemd.

Oeigoeren worden daar gedwongen de Chinese cultuur met bijbehorende gebruiken over te nemen. Ze moeten ook Mandarijn leren.

Meerdere meldingen over martelingen in deze kampen zijn al naar buitengekomen. Een vrouw zegt dat ze een groepsverkrachting en medische experimenten heeft gezien, terwijl gevangen Chinese propaganda tot zich moesten nemen.

De regering wordt ook beschuldigd van het steriliseren van Oeigoerse vrouwen. De Chinese overheid rechtvaardigt het optreden tegen Oeigoeren door te beweren dat het om terroristen en religieuze extremisten gaat.

Chinese overheid gebruikt moderne technologie om Oeigoeren in de gaten te houden

De Chinese regering maakt al gebruik van geavanceerde bewakingsapparatuur om Oeigoeren te monitoren. Ze heeft bijvoorbeeld honderdduizenden camera's in Xinjiang geïnstalleerd om Oeigoeren te identificeren, maar ze bespioneert de minderheid ook via hun telefoons.

Het artikel van The Washington Post werpt de vraag op hoe technologie, in het bijzonder artificial intelligence, gebruikt kan worden door wereldleiders om hun politieke agenda uit te voeren en wat de rol van de grote techbedrijven hierin is.

Megvii, de startup waarmee Huawei naar verluidt aan het systeem werkte, is een van de weinige Chinese bedrijven die in 2019 door het Amerikaanse handelsministerie sancties opgelegd heeft gekregen vanwege haar bijdrage aan de Chinese 'onderdrukkingscampagne' tegen Oeigoeren en andere minderheden, aldus The Washington Post.

Lees het volledige verslag van The Washington Post hier

LEES OOK: Deze kaart verraadt waarom China de Oeigoeren in Xinjiang hardhandig onder de duim houdt – de reden is een biljoen euro per jaar waard